En avhandling från Umeå universitet visar att det går att minska riskerna med sjukdomar relaterade till övervikt drastiskt genom s.k. stenålderskost.
Julia Otten vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin har sammanställt resultat från flera studier som visar att paleolitisk kost förbättrar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som t ex övervikt, leverfett, insulinkänslighet, blodfetter och blodtryck. Paleolitisk kost, även kallad stenåldersdiet, är baserad på grönsaker, frukt, bär, magert kött, fisk, skaldjur, nötter och ägg.
– Vår västerländska livsstil är den viktigaste orsaken till hjärt-kärlsjukdom. Möjligen beror detta på att vår metabolism fortfarande är programmerad för att leva som jägare-samlare. Denna hypotes stärks av att nutida ursprungsbefolkningar som lever på en typisk paleolitisk kost, som exempelvis inuiter på Grönland eller befolkningen på Kitavaöarna, har en påfallande låg frekvens av hjärt-kärlsjukdom, säger Julia.
Forskningsstudier
I en studie med 70 överviktiga postmenopausala kvinnor jämfördes den paleolitiska kosten med en vanlig hälsosam kost enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Efter sex månader såg kvinnorna som åt den paleolitiska kosten en större viktminskning och minskning av blod- och leverfettnivåer jämfört med kontrollgruppen. Dock märkte man inte längre någon skillnad mellan grupperna efter två år.
I en annan studie med 32 personer med typ 2 diabetes märkte man efter 12 veckor att paleolitiska kosten gav en viktminskning, minskning av blodtryck och fetthalt i lever och muskel, samt en förbättrad insulinkänslighet.